Този уеб сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете, можете да научите повече тук. Разбрах

Партньори

За да можем да реализираме нашите цели и мечти, най-важното нещо са хората – хората в нашата организация, партньорите и съмишлениците ни. В основата на всичко е мотивацията и действията на всички в тази екосистема. Затова, ето малко за нея :

Time Heroes

TimeHeroes е най-голямата платформа за доброволчество в България. Мястото, където можеш да намериш кауза за твоето време и умения в твоя град.

Прочети още

TimeHeroes е платформа за доброволчество и правене на добро. На повече добро.

Тук ще намериш идеи как да превърнеш времето и уменията си в суперпозитивна сила.

Защото си герой. Даже и да не го знаеш още.

Защо сме TimeHeroes?

Защото най-ценният ресурс на един човек е времето (плюс уменията, знанията и способностите). А щом искаш да помогнеш, значи си герой. Не от тези, които летят и убиват лошите, а от тези, които правят света по-добър стъпка по стъпка.

timeheroes.org

Скрий

ХлябиSoul

Автентична пекарна за ръчно направен хляб с квас.

Прочети още

Чифлик Ливади

Ливади е поликултурна ферма, в която се отглеждат по устойчив начин на пасища различни животни.

Прочети още

За Чифлик Ливади:

"Здравейте, аз съм Филип Харманджиев, собственик на винарна Дамяница и Чифлик Ливади. Ливади е поликултурна ферма, в която се отглеждат по устойчив начин на пасища различни животни.

Намираме се на 6 километра от Сандански в посока Кулата. Настанени сме на част от територията на винарна Дамяница, прилежащите пасища както и пасища в различни села около Сандански.

Вдъхновени от изключителния американски фермер Джоел Салатин от Полифейс фармс, ние усвояваме и доразвиваме неговите идеи.
Отглеждаме месодайни пилета (бройлери) на пасището, предпазени от хищниците посредством бездънни кафези. (От април до октомври се виждат от пътя София-Кулата около Техномаркет Европа след Сандански).

Птиците пасат трева, дишат чист въздух и се пекат на слънце. Всеки ден кафезите се местят и така са на нова трева (като в нови чаршафи). Това ни предпазва от паразитна атака, а в същото време наторяваме равномерно пасището. Диетата на птиците е възможно най-естествената, като абсолютно сме си забранили ГМ (генетично модифицирани) фуражи, хормони и антибиотици и канибални храни (произведени от същия вид). Когато лекуваме, го правим с билки и чрез изолация. Тъй като птиците са в естествения си цикъл, наддават по-бавно (достигат желаното тегло за 90 дни, вместо индустриалните 30-ина), месото е по-структурирано и изисква малко по-дълга обработка. Все пак, обаче, то е пилешко, защото птицата не е достигнала зрелостта си. Разликите с домашната кокошка са две - бройлерът (от англ. broil - пека, т.е. месодайна птица) има повече месо и двойни гърди, а защото е пиле, т.е. младо е с по-крехко месо от възрастната птица (кокошката).

Пасищните пилетата са ни основният стълб, но имаме и много други животни. И при тях основният ни подход е да имитираме природата. Всеки ден кравите ни са на ново пасище, за да са по-далеч от тортите си, в които мухите са снесли своите яйца. Два-три дни по-късно с мобилен курник пристигат кокошките ни, които изкълвават буболечките и ларвите на насекомите от тортите на кравите и ги разпръскват в почвата. Така няма мухи по пасищата, а кокошките са хапнали чист протеин, обилно гарниран с трева.

Слънцето обезпаразитява пасището и след няколко седмици то е готово да приеме кравите за нов цикъл.
Всяко животно е поставено в естествените му условия и с естествената си диета. Прасетата ни също са на ротационни пасища, където хапват трева и корени на воля. Допълваме им храната със смес от пшеница и царевица, но са оставени свободно да се движат, ровят и правят кални бани. Прасетата нямат потни жлези и калта ги охлажда, обезпаразитява и предпазва от слънцето едновременно. Мазнините на пасищните животни са богати на омега 3 мастни киселини, заради хлорофила в тревата.

Прасетата са ключов играч, когато трябва да се изкоренят някакви плевели и при компостирането на постелята от оборите. Те ровят, прехвърлят, дъвчат разхвърлят и напълно безплатно извършват багерни услуги. Както казва Салатин - на челата на прасетата пише "готов съм на всичко, за да получа царевица". Когато постиламе в оборите (на козите, овцете, кравите) винаги хвърляме зърна царевица между пластовете. Тези зърна са неустоима примамка за прасетата, когато дойде време да изнасяме постелята. Те търсят царевицата, преобръщат цялата постеля, така я аерират и смесват и стимулират компостния процес. (подобно на месенето на хляб)
След като компостираме постелята на кравите, козите, овците, идва ред на другия ключов играч в нашата ферма - г-н Червеят. Той е брънката между смъртта и живота - той превръща органичната материя в хумус, който дава живот и здраве на растенията. Когато червеят свърши работата си, оборската постеля се връща на пасището, в оранжерията, на полето, в лозето като хумус. Така цикълът се затваря и всичко влиза в употреба."

Скрий

Spizing

Световната кухня на вашата трапеза - лесни и забавни рецепти, които да превърнат готвенето в удоволствие.

Прочети още

В края на 90-те затвориха „Рамаяна“, любимият ми индийски ресторант на ул. Христо Белчев в София, и започнах да си купувам подправки от Англия, за да готвя вкъщи. Постепенно все повече и повече хора започнаха да ме питат за рецепти, подправки и места, от които да си ги купят. Преди около 3 години с Валя работехме заедно в един офис и от дума на дума се зароди идеята да направим Youtube канал с рецепти за сезонно готвене. Тази идея в течение на времето прерасна в Spizing.

https://www.spizing.com

Скрий

Моравско село

Био фермата е разположена на територията на две землища: в местността Предела общ.Разлог  - Био хотел Моравско село (1000м надморска височина)  и в землището на Кресна на 200м надморска височина.

biohotel-bg.com

Прочети още

Био фермата е разположена на територията на две землища: в местността Предела общ.Разлог  - Био хотел Моравско село (1000м надморска височина)  и в землището на Кресна на 200м надморска височина.

biohotel-bg.com

Скрий

Биоферма Софина

Фермата ни съществува от началото на 2009 година. Отглеждаме биологични зеленуци, плодове и орехи.

Прочети още

Фермата ни съществува от началото на 2009 година. Отглеждаме биологични зеленуци, плодове и орехи. Стремим се да осигурим максимално богат асортимент, който да предложим на нашите клиенти.  При отглеждане на плодовете и зеленчуците прилагаме  методите на биолигичното земеделие, което допринася за качествената, здрава и вкусна реколта. Семената, които ползваме са продукт на десетки години естествена селекция от натурални български сортове.

В продължение на десетки години нашите родители всяка есен грижливо са събирали и съхранявали през зимата семената, предавайки ги през поколенията, днес ние имаме възможността всяка пролет отново и отново да засяваме оригиналните вкусни български сортове зеленчуци. В момента БИО Ферма „Софина” се простира на 120 декара площ , на която се отглеждат предимно подправки и зеленчуци  – от копър, босилек, целина и магданоз до краставици, домати, моркови, зеле, пипер,  тиквички, патладжан, броколи и много други.

Отглеждаме още ягоди, малини, френско грозде  и овощни дръвчета, орехи, лешници, ябълки, круши, череши, сливи, които обаче засега не дават голяма продукция. Сертифицирането на биологично производство предполага спазване на строги изисквания, според които химическите торове и препарати са абсолютно забранени.

Ето защо се стремим да постигнем екологично равновесие – в стопанството ни има калинки, бръмбари, мравки, червеи, жаби, които по естествен начин регулират средата, в която виреят растенията. Почвата се тори с биохумус, обработен от калифорнийски червеи оборски тор. Тази чиста, органично-отгледана, прясно набрана и вкусна българска храна, доставяме директно до адрес на нашите клиенти.

Поради близостта до София, ние предлагаме свежа доставка на посочения от клиента адрес - поръчаните зеленчуци ще бъдат откъснати часове преди доставката, което гарантира 100% запазено качество на продукта.

 

sofinabio.com/

Скрий

Bio Agros

Гръцките ни колеги, които са едни от най-големите търговци на био храни.

Прочети още

За 25 години ние сме една от най-големите и водещи гръцки органични хранителни фирми, предлагащи на потребителите висока хранителна стойност.

Ние имаме значителен опит в областта на органични хранителни продукти и непрекъснато да се развиваме чрез научни изследвания и нови продукти.

Ние проучваме тенденциите и сме много стриктни при избора на суровини и контрол на качеството.

Нашата цел е, нашите продукти да отговарят на нуждите на съвременния живот и да имат благоприятен ефект върху човешкото тяло, чрез подобряване на качеството на живот на потребителите като цяло.

bioagros.gr/

Скрий

Веселата ферма

Стопанството ни е разположено в екологично чистия полупланински район на село Скрът – община Петрич. 

Прочети още

“Веселата ферма” АД е основана 2008 г. 
Стопанството ни е разположено в екологично чистия полупланински район на село Скрът – община Петрич. 
Селото се намира в подножието на планината Беласица, където ние отглеждаме с много любов и в хармония с природата нашите продукти. Всичките плодове, зеленчуци и консерви са сертифицирани, като био продукти съгласно Регламент (ЕС) 834/07 и (ЕС) 889/08 CERES №31733/ 30.08.2015.
За направата на консервите не са използвани: газ, ток или нафта, а само жив огън, който дава допълнителен и неповторим вкус.
Зеленчуците са преработени до няколко часа след брането им в собствения цех на фермата.
Консервите съдържат само плодове, зеленчуци, естествени подправки, хималайска сол и биосертифицирана захар, олио и оцет. Не съдържат каквито и да е пълнители или подобрители на вкуса.

veselataferma.bg/

Скрий

Биомаг

В Биомаг над 98% от продуктите на рафтовете са с проверен сертификат за биологично земеделие.

Прочети още

Магазин за Био храни.
В Биомаг над 98% от продуктите на рафтовете са с проверен сертификат за биологично земеделие. Между 1-1,5% от продуктите са натурални, нямат парабени и други вредни вещества в състава, но нямат сертификат, на което се дължи по- достъпната им цена. Вярваме, че здравето и енергията на всеки от нас са директно свързани с това, което ядем. Ако то е продукт на интензивно, монокултурно и химично производство, няма как да сме добре. Вярваме в принципите на биологичното земеделие и сме убедени, че това е единственият устойчив начин да се произвежда вкусна и пълноценна храна. Затова избираме за рафтовете на магазините ни само изключителни продукти, чисти и вкусни.

biomag.bg/

Скрий

Miam.bg

MIAM е концепция за по-вкусно и различно хранене, при това извън сцената на традиционната вечеря в ресторант. Нашата мисия е да предложим на клиентите си една нова алтернатива на храненето навън, която да им гарантира напълно ново и различно по стил кулинарно изживяване.

Прочети още

MIAM е концепция за по-вкусно и различно хранене, при това извън сцената на традиционната вечеря в ресторант. Нашата мисия е да предложим на клиентите си една нова алтернатива на храненето навън, която да им гарантира напълно ново и различно по стил кулинарно изживяване.

За нас, които готвим в MIAM, вкусната храна се крие в използването на най-добрите сезонни и чисти продукти, „натуралния“ вкус и красивото поднасяне. Нашата философия е да съчетаваме вниманието към детайлите, опита и знанията натрупани в професионалната кухня, с усещането за топлина и неподправеност на домашно приготвената храна. И тъй като воденето на здравословен живот със спорт и пълноценно хранене е наша движеща сила, се стремим да предаваме това и на клиентите ни. Така в MIAM заменяме много от традиционните методи на готвене с по-здравословни, като същевременно обръщаме голямо внимание на качеството и разнообразието на продуктите, тяхната хранителна стойност, и дори обичаме да отглеждаме наши кълнове и поници, събираме диви билки, ферментираме храни и месим полезен хляб. Всяко от менютата ни е уникално и старателно планирано, за да отговаря на предпочитанията на клиентите ни за свежа, полезна и възбуждаща интереса храна, приготвена с най-добрите продукти, които откриваме на пазара.

Лесно може да се докоснете до нашия стил, като ни се доверите да сготвим у вас, приготвим храна за ваше събитие, или се включите в някои от нашите организирани вечери или кулинарни проекти.

Наздраве!

Скрий

Горичка

Горичка е основана през 2006 от Магдалена Малеева като инициатива за популяризиране на идеята за устойчиво развитие в контекста на екологична криза.

Прочети още

Горичка е основана през 2006 от Магдалена Малеева като инициатива за популяризиране на идеята за устойчиво развитие в контекста на екологична криза.

Големите теми, които ни вълнуват, са промените в климата, изчерпването на ресурсите, загубата на биоразнообразие, промяната на средата и качеството ни на живот.

Ние вярваме, че основните решения на тези проблеми вече съществуват и е въпрос на време да бъдат приложени.

За да бъдат приложени, е необходима промяна в начина на мислене на хората, които взимат важните решения, а за това е необходима промяна в обществените нагласи и стереотипи спрямо тези решения.

Затова съществуваме.

gorichka.bg

Скрий

Малееви тенис клуб

В началото на 2005г. на бул. Никола Вапцаров в квартал Лозенец, непосредствено до София ленд, отваря врати Тенис клуб Малееви.

Прочети още

В началото на 2005г. на бул. Никола Вапцаров в квартал Лозенец, непосредствено до София ленд, отваря врати Тенис клуб Малееви. Той е създаден от и е собственост на известната спортна фамилия, донесла най-големите тенис успехи на България, сестрите Мануела, Катерина и Магдалена Малееви и майка им Юлия Берберян.

Амбицията на Малееви е да създадат удобно и приятно място за хора от всички възрасти, за цялото семейство. Дори малките деца имат своето място в Клуба с игрална площадка.

Това е и едно от малкото места в България, където боклукът се хвърля разделно. Има отделни кошчета за пластмаса, която се събира и се рециклира.

С услугите и възможностите, които предлагаме на конкурентни цени, тенис клуб „Малееви“ е уникално съоръжение не само за нашата страна, но и в световен мащаб. Той с бързи темпове се превръща в предпочитано място за спортни и делови срещи.

maleevaclub.com/

Скрий

Sunny Farm

Малката ферма e разположена в предбалканското село Абланица,  на 12 км от гр. Ловеч.

Отглеждат се изцяло пасищно две породи пилета, кокошки, телета и прасета. Телетата се хранят основно с трева от нашите пасища.

Пилетата се отглеждат в големи кафези от мрежа без дъно, които са разположени на пасищата. Кафезите се преместват всеки ден на свежа трева. Допълнителната храна, която нашите птици получават, е смеска от чисто зърно, произведено от фермери в района на с. Абланица, без антибиотици и стимулатори за разтежа. Кокошките за яйца се отглеждат свободно.

Прочети още

Малката ферма e разположена в предбалканското село Абланица,  на 12 км от гр. Ловеч.

Отглеждат се изцяло пасищно две породи пилета, кокошки, телета и прасета. Телетата се хранят основно с трева от нашите пасища.

Пилетата се отглеждат в големи кафези от мрежа без дъно, които са разположени на пасищата. Кафезите се преместват всеки ден на свежа трева. Допълнителната храна, която нашите птици получават, е смеска от чисто зърно, произведено от фермери в района на с. Абланица, без антибиотици и стимулатори за разтежа. Кокошките за яйца се отглеждат свободно.

За прасетата се избират и оградаждат място с добър баланс между дървета и тревно пространство, сенчесто и прохладно – това е добро местообитание за тези животни, които лакомо заравят зурли в земята в търсене на корени. Слънцето, свободното движение и чистия въздух са определящи за здравето животните. Това прави възможно отглеждане без лекарства и получаване на чиста месо.

Отгледаните пилета, телета и прасета, се колят в кланичен пункт за добив и обработка на месо към собствената ни фермата, регистриран  в Регистъра на Агенцията по храните под номера BG1141020 и BG1142007 .

Скрий
Обратно горе