fbpx Защо да ядем яйца редовно? - Кашон от harmonica

Този уеб сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете, можете да научите повече тук. Разбрах

Защо да ядем яйца редовно?

Недотам добрата слава на яйцата е абсолютно незаслужена. Според водещите нутриционисти всъщност те са съвършената храна – белтък и жълтък са съчетани идеално в нискокалорично, богато на витамини, минерали и всякакви благини чудо. На всичкото отгоре, супер лесно се готвят. Кратко, точно, ясно: ето защо трябва да направите кокошковото производство неизменна част от менюто си:

Моментален положителен ефект за настроението

Яйцата съдържат разкошна смесица от омега-3 мастни киселини, цинк, витамини B, йод… хранителни вещества, които действат симбиотично, за да преборят умората и да повдигнат духа.

Храна за мускулите

С малко калории (едва 72), но с много ценни за мускулната система протеини, яйцата са богати и на витамин B12, подпомагащ плавната работа.

Веоятно предпазват от рак

Една от съставките на яйцата е хлолинът, а жени, редовно консумирали го, са 24% по-малко в риск от рак на гърдата. В едно яйце размер L има 30% от дневната препоръчителна доза хлолин; концентриран е най-вече в жълтъка.

Храна и за мозъка

Гореспоменатият хлолин спомага и мозъчната дейност, като благодарение на него паметта и концентрацията се повишават – той вдига нивата на ацетилхлолин, невротрансмитерът, който помага на мозъка да запазва и извиква информацията.

Добри за очите

Яйцата са богат източник на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които предпазват окото от мускулна дегенерация и катаракт. Отново, важно е да ядете и жълтъка. :)

Подпомагат отслабването

Ако на закуска изядете едно яйце, това ще ви много калории по-нататък през деня. Доказано е от учени в Университета на Сейнт Луис.

Спасяване на породите

Изборът какви яйца да купувате е от решаващо значение за съдбата на породите кокошки. Много то тях са застрашени от изчезване, тъй като индустриалното производство предпочита една-две породи, което застрашава разнообразието на рода. Колкото повече хора търсят био-яйца, от щастливо и свободно отглеждани кокошки, толкова повече ще помогнем за опазването им.

Много лесна и бърза пълноценна закуска

Яйцата са много добър вариант за закуса - в омлет, бъркани, на очи или варени. Стават за около 5 минути и се комбинират много добре с малко зеленчук или сирене. Така можем да започнем деня с много сили и енергия :)

 

Ако вече ви се доядоха вкусни и чисти яйца, можете да ги включите към седмичния си Кашон:

Кутия 6 яйца, размер L - http://kashonharmonica.bg/bg/products/yayca-harmonica-kutiya-6-br

Кора 30 яйца, размери M и L - http://kashonharmonica.bg/bg/products/kora-yayca-harmonica-30br

Коментари

Обратно горе