fbpx Битката с детската лъжица и хранителната интелигентност - Кашон от harmonica

Този уеб сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете, можете да научите повече тук. Разбрах

Битката с детската лъжица и хранителната интелигентност

Предпочитанията на децата към определени храни не са въпрос на случайност или късмет. Не са само въпрос и на генетично предразположение или еволюционна даденост. Чрез своето хранене майката може да възпита у детето обич към добрата, разнообразна и здравословна храна още преди раждането.

В началото на 20-ти веĸ Конрад Лоренц установил че патетата, които са измътени в инкубатор и нямат контакт с родителите си през първите 36 часа след излюпване възприемат първото нещо което се движи като своя майка. Чували сме и за овце и прасета, които се държат като кучета. Често се оказва че тези животни са отгледани от съвсем малки в компанията на животното, на което подражават. Терминът „импринтинг“ е термин използван в психологията, с който се означава форма на обучение, обичайно в най-ранния етап от живота на бозайниците.Става дума за механизъм, благодарение на който впечатления и образи, възприети в определен период на развитие, остават трайно фиксирани в паметта.

НЕ на войната с детската лъжица

Чудили ли сте се защо някой малчугани се отнасят към храната с интерес и обичат да опитват нови вкусове, а други упорито държат да приемат само едно и също. Много често единствената храна, която майките успяват да пробутат, е еднообразна и спада към тестените и нишестени продукти от типа на филия с нещо, бисквити, банан или супа предимно от картофи. Освен лишени от разнообразни цветове, тези хранителни групи не притежават и особени вкусови разлики , нито богат набор от разнородни хранителни вещества. Всъщност предпочитанията на децата към определени храни не са въпрос на случайност или късмет. Според последни проучвания чрез своето хранене майката може да възпита у детето обич към добрата, разнообразна и здравословна храна още преди раждането. Редица изследвания доказват, че малките обичат вкусовете на първите храни, които са опитали. Това включва и вкусовете, опознати докато още са се гушели на топло в корема на мама. Ето защо педиатри от Станфордския университет в Калифорния, цитирани от сп. „Time“ и New York Times, съветват бъдещите майки и кърмачките да се хранят с повишено внимание – здравословно и разнообразно. Оказва се, че децата могат да развият ‘хранителна интелигентност’ от най-ранна възраст. Тя започва да се формира още в пренаталния период, когато ембрионът получава т. нар. „хранителна основа“ от това, с което се храни майката. Още през втория и третия триместър на бременността бебето има действащи вкусови рецептори на езика, с които ‘дегустира’ различните блюда. По този начин то се запознава със света навън и формира първите си представи. Смята се, че тези вкусове се запаметяват  и са предпочитани след раждането. Това обяснява защо осиновени в чуждестранна среда деца по късно през живота си обичат националната кухня на своите биологични майки, без никога да са я опитвали в съзнателния си живот.

Всичко това е доказано експериментално с наблюдение на групи животни, които се хранят различно. Поколението на тези, чиито майки не са приемали огромни количества захар, мазнини и сол, предпочитат разнообразни храни без концентрирани сладки или солени вкусове, съответно имат нормални тегло, кръвна захар, инсулин, триглицериди и холестерол. Нещо повече, когато майката се е хранила здравословно през бременността, това до голяма степен определя и метаболизма на детето.

Поведение, което се учи всеки ден

В днешно време е много важно да осъзнаем, че храненето е и поведение, което се учи подобно на всички останали умения – рисуване, спорт или четене. Добра новина за тези, които научават информацията описана по-горе сега е, че до две годишна възраст можете да повлияете на хода на събитията. Ще попитате как? Ако се замислим, ще открием, че формулата на адаптираното мляко предлага само един единствен вкус всеки ден. А какво да кажем за кърменето?
 Един начин да предложите различни вкусове е чрез кърменето. Бебето получава с майчиното мляко всички вещества, които майката консумира и когато самите вие се храните разнообразно то бебето ще се радва на палитра от вкусове в ежедневното си меню. Освен това малкото свиква с това богатството и по-късно през живота си обича да опитва нови неща. Другият изключително важен период за хранителния импринтинг* са месеците на захранване. Достатъчно е детето да хапне 10 пъти от някоя храна, за да развие предпочитание към нея за цял живот. Това, за добро или лошо, включва и влечение към варени праскови, например, тъй като обичайно в началото се избягват суровите плодове.

Много майки нямат търпението да предлагат достатъчно дълго някаква нова храна и скачат на друга, преди импринтингът да се е осъществил. Друга причина е сигурността, която вдъхват примамливите бурканчета с бебешки пюрета. Но замисляме ли се, че същите са преминала през дълги технологични процеси и често съдържат плодове и зеленчуци от далечни страни. И накрая понякога майките се опитват да накарат детето да яде нещо, което самите те не понасят. Това дава началото и на прословутата битка с лъжицата, едно от най-неприятните занимания за всяка двойка майка-дете. 

Може да бъде много лесно и определено си заслужава

Всъщност има един лесен начин да формирате добри хранителни навици в този ранен период, стига да се опитвате да давате подходящ пример. Почти всичко, което обичате да ядете вие, може да се разбива лесно и бързо с пасатор. Така първо спестявате време за отделното приготвяне на храна за бебето и второ „преподавате“ вашите разбирания относно храната. Важно е само да спазвате основните принципи за здравословно хранене и може да превърнете времето на масата в съвместно преживяване. Наградата за тези усилия е голяма – у бебето ще се запечата вкус към добрата храна, а цялото начинание ще се превърне в полезна дейност, която оставя положителни емоции за всички участващи.

И разбира се, да не забравяме храната, с която се храним, трябва да бъде чиста и истинска. Също така и устойчиво произедена - за да можем да продължим цикъла и децата на нашите деца да са здрави и да живеят в по-добър свят. 

Добрата храна идва вкъщи с Кашон - разгледайте продуктите тук: 

http://kashonharmonica.bg/bg/products

Коментари

Обратно горе